Viespile, pesticide naturale

Atenţie, deschide într-o fereastră nouă. ImprimareEmail

Caracteristici: 13-20 mm lungime, colorate galben cu negru, zona capului prezinta 1-3 puncte negre, marginea exterioara a ochiului complet galbena, traiesc in cuiburi, acestea constand dintr-o masa/dintr-un material ca hartia. Pe timpul iernii depun oua, care vara devin viespile lucratoare care ne deranjeaza.
Pagube: intepaturi dureroase. Se hranesc cu fructe, sucuri, prajituri, marmeladă s.a.m.d.. De asemenea au nevoie de albumina animala.
Combaterea: îndepărtarea cuiburilor, diferite spray-uri contra viespilor, capcane cu otet si zahar, ş.a.m.d..


Viespile ar putea lua locul pesticidelor in viitorul apropiat, dupa ce oamenii de stiinta au desfasurat cel mai detaliat studiu asupra acestor insecte, transmite The Telegraph.
Cercetatorii care au reusit sa decodifice genomul a trei viespi parazit sustin ca insectele au trasaturi benefice si in controlul organismelor ce distrug recoltele, dar au si proprietati medicinale. Studiul, publicat in revista Science, ar putea mari nivelul de cunostinte despre genetica si evolutie.
„Viespile parazit ataca si ucid insectele ce provoaca molime, iar multe dintre ele sunt mai mici decat o gamalie, asa ca oamenii nici nu le observa si nu isi dau seama de importanta pe care o au in mentinerea unui numar redus de paraziti”, a explicat John Werren, cercetator la Universitatea Rochester din New York.
Insectele de dimensiuni microscopice isi depun de multe ori ouale in interiorul unor organisme-gazda, selectate anume de catre viespi. Atunci cand ies din oua, insectele isi ucid gazda.
„Putem sa exploatam potentialul lor pentru ca ar fi mult mai avantajos decat folosirea pesticidelor, ce ucid si otravesc foarte multe organisme din mediul inconjurator, inclusiv pe noi”, a mai precizat Werren.
In plus, viespile sunt usor de crescut in laborator si se reproduc repede.

Google+Viziteaza magazinul Solutii impotriva daunatorilor pe ShopMania